Un altfel de revelion…intre septuagenari si cultura!

10250062_10202422041310773_6220294315874958563_nMai intai de toate, dragi cititori, “La multi ani” si “Un An Nou fericit” va doresc. Anul acesta ne-am petrecut noaptea dintre ani la Opera din Göteborg, printre sexagenari si septuagenari. Ne asteptam sa nu fie prea multi tineri acolo chiar de revelion, dar nu ne gandeam ca degetele de la o mana sunt prea multe pentru ai numara pe toti care sunt de varsta noastra. Cu toate astea, nici ca puteam face ceva mai bun!

“Kristina från Duvemåla” este un spectacol de teatru muzical suedez compus de cei doi “baieti” de la ABBA, Björn Ulvaeus si Benny Andersson. Ca sursa de inspiratie au servit cele patru carti scrise de catre suedezul Wilhem Moberg, in  care povesteste despre emigrantii suedezi in America la mijlocul secolului al-XIX-lea si inceputul secolului al-XX-lea. Atunci in jur de 1.3 milioane de oameni au parasit Suedia in cautarea unei vieti mai bune peste ocean.

Pana sa vedem “Kristina från Duvemåla” credeam ca nu exista limba cantata mai frumoasa decat italiana. Ei, dupa acest spectacol mi-am schimbat parerea! Pe masura ce inteleg mai bine suedeza, pe atat ma indragostesc si mai mult de sunetele ei calde.

Artistii au reusit atat de bine sa ne faca sa calatorim in timp si au redat cu adevarat drama specifica multora dintre familiile suedeze din acele timpuri. Sa iti moara copilul de foame si sa nu poti face nimic..Oare cati dintre noi putem sa intelegem pe deplin?

Avand de ales intre a ramane in Suedia si a risca totul pentru o viata mai buna in Lumea Noua, multi au plecat. Uitandu-ma la Suedia de astazi este foarte greu de imaginat ca astfel de lucruri s-au intamplat in urma cu putin peste suta de ani.

In distributia originala, Helen Sjöholm in rolul Kristinei

Leave a comment